Retrospelets mecka i Bollebygd

2000 öppnade den nu kultförklarade butiken Kapten Krok i Göteborg. Då startade man att sälja tv-spel och man kunde nog inte ana vilka framgångar man skulle nå 14 år senare.

Grejen med retrospel har växt betydligt under de senaste åren. Speciellt för de allra fösta tv-spelskonsollerna som Nintendo och Sega bland annat. Tv-spel har man alltid bytt, sålt och köpt begagnat av men nu har det blivit en ännu större affärsverksamhet. I samma stund som man slutade att tillverka de gamla Nintendospelen så började de att bli mer eftertraktade och ökade snabbt i värde. Ju längre tiden har gått ju mer värde finner man i speciella spel som det inte finns så många kvar av. Varför har det blivit så populärt med gamla spel just nu? Vi har en teori om att personer som var unga när Nintendo 8-bitars kom börjar nu bli vuxen, man har skaffat familj osv och vill ”köpa tillbaka” sin barndom helt enkelt. Att sitta med spelen nu som 30- 40 åring som man satt när man var liten. Det är en speciell känsla bara det. Sedan är det ett stort intresse också för många. Att samla på spel, det blir nästan som en drog. Man bara ”måste” ha den versionen av ett spel med en perfekt kartong.

Förut fanns tvspelsbörsen, en katalog där man kunde köpa och sälja spel. Men den försvann och internetboomen kom med ehandel osv. Det blev mycket enklare att handla spel från andra genom Blocket och Tradera. Nu kom då Kapten Krok in som en stor aktör och skapade sig ett namn på internet. Nu har man flyttat från de gamla lokalerna i Göteborg till en butik med lagershop ute i Bollebygd.

Där driver man en butik samt näthandel med spel. Man har bland annat mängder med originaldelar till Nintendos gamla tv-spelenheter. Förutom ett stort utbud med retrospel så har man samlarprylar, böcker, tidningar, leksaker, rollspel och mycket annat smått och gott.

Vill du besöka Kapten Krok på nätet och handla i den butiken då går du till deras hemsida här

Vill du se allt med egna ögon så kan du besöka deras butik på Göteborgsvägen 13 i Bollebygd. På vardagar har man öppet mellan 11.00 – 18.00, lördagar 11.00 – 15.00. På söndagar är det stängt.

Visste du att?

Det var Bergsala AB som var den första importören av Nintendos produkter. Man inledde ett samarbete redan 1981 och är bland de företag som har arbetat längst med Nintendo som samarbetspartner. När du läser på gamla Nintendo-enheter så kommer du att hitta en text både på kartongen och på själva enheten där det står att produkten är importerad av Bergsala AB. På så sätt kan man också avgöra om det är en svensksåld produkt eller ej.

Just nu pågår världens största tv-spelsutställning i Sverige. Den heter Game 2.0 och innehåller nästan alla enheter och spel som någonsin har funnits. Från begynnelsen tills idag. Det finns också över 100 spelbara spel att testa på. Det finns till och med det allra första tv-spelet, Space Invaders. Ett måste för tv-spelsnörden!