Nu ska vi snart ha vinterdäck igen

Hur vet du när det behövs vinter däck på bilen? En liten tumregel är att förse sin bil med vinterdäck mellan 1:a december till 31:a mars, då det enligt lag är krav på detta om det råder vinterväglag. Det är i stort sett den Svenska lagens tal till alla bilister på våra vägar. Den som bestämmer om det råder vinterväglag är inte du, utan polisen som vid koll kan ge dig en kraftig bot om din bil inte är försedd med dubbdäck. Så varför chansa. Det är ju bara att lyssna till ljudet av dubbar som träffar asfalten för varje centimeter du tar dig fram med din bil mellan 1:a december till 31:a mars.

Nej det behöver faktiskt inte vara så illa. Idag finns det sedan lång tid tillbaka dubbfria däck som följer lagens krav för din bils framfart på våra is- och snö-belagda vägar.

Om du nu fortfarande är en av de som chansar med att behålla dina vanliga däck på lite längre, tänk då på att som vinterväglag räknas snö, is, snömodd eller till och med bara frost på någon del av vägen. Inte lätt att veta om du ska ta dig en bit.

Reglerna skiljer lite från personbilar till lastbilar

På personbilar gäller dessa regler. Krav på vinterdäck vid vinterväglag mellan 1:a december till 31:a mars. Dessa regler gäller personbil 1 och 2 med totalvikten av max.3.5 ton. Vinterdäcken skall ha ett mönsterdjup av 3 millimeter. Har du släpvagn så gäller vinterdäck även på släpvagnen.

Regler för lastbilar, husbilar och bussar ändrades senast 2013 och gäller fordon med en totalvikt som överstiger 3.5 ton. Mera om dessa regler kan du läsa på transportstyrelsens hemsida.

Som undantag från dessa regler så gäller det som vanligt att du får köra ditt fordon till och från en besiktning, eller om fordonet används vid anläggningsarbeten. Också om fordonet används av försvarsmakten, så får fordonet brukas på våra vägar oavsett de regler som gäller.

Comments are closed.