Historien om Feskekörka

By Hesekiel (Own work) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

By Hesekiel (Own work) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Vi har tipsat om Feskekörka på flera stället på hemsidan men inte tagit upp dess historia och betydelse för Göteborg.

Anledningen varför den heter Feskekörka är för att själva byggnaden ser ut som en kyrka. Till en början så hette det Fiskhallen men bytte sedan namn. Feskekörka invigdes redan 1874. Man har sålt fisk nere vid platsen där Feskekörka ligger i flera hundra år men under 1871 så avsatte man en del pengar till att bygga en riktig fiskehall nere vid vattnet. Anledningen var att det skulle förbättra hygienen kring fiskhandeln vid vattnet. Innan var de hygieniska förhållandena ganska dåliga och skulle man få en plats inomhus skulle dessa troligen förbättras avsevärt.

När den öppnade för första gången var hyran så pass dyr att många fiskare inte hade råd att flytta sin verksamhet in i Feskekörka. Men efter en ny bestämmelse 1923 så förbjöd man all försäljning av sötvattensfiskar och skaldjur utomhus. Detta ledde till att de flesta var tvungen att flytta in för att fortsätta med som försäljning av fisk och skaldjur.

Det finns två stycken restauranger inne i Feskekörka som heter Gabriel och Kajutan. Restaurang Gabriel har öppet alla dagar i veckan och serverar den bästa fisken och högklassiga skaldjur. Restaurang Kajutan har skaldjursrätter och fisk med en möjlighet för take-away. Under sommaren så har man även en trevlig uteservering vid Feskekörka där man kan sitta och njuta av havets läckerheter medan man värmer sig i solen.

En rolig film som är inspelad i Feskekörka

Comments are closed.