Friskvårdssatsning i kommunen

Kommunen i Bollebygd har beslutat sig för att göra en storsatsning på friskvård hos sina 500 anställda. 400 000 har satsats i ett avtal med den lokala anläggningen Genki i Bollebygds kommun och satsningen görs för att de vill att kommunens anställda ska må bra både på jobb och på sin egen fritid. Kommunalstyrelsens ordförande Peter Rosholm (S) poängterar också att det finns förhoppningar att med denna friskvårdssatsning även minska sjukfrånvaron hos personalen.

Friskvårdssatsningen innebär att den fast anställda personalen under fem månader får gratis gymkort till Genki och därmed tillgång till vad gymmet har att erbjuda bl a. gruppträningar, gymträning och ett gratis tillfälle med en personlig tränare samt föreläsningar i temat hälsa, men även rabatt på massage etc. Det finns också tillgång att få göra upp sin egen hälsoplan och därmed skräddarsy ditt eget upplägg för en bättre hälsa. Även de timanställda får under en månads tid chansen att prova på friskvårdspaketet.

Avtalet ger även kommunens verksamheter tillgång till att ha arbetsplatsträffar i Genkis lokaler som då dessutom anordnar olika former av gruppträningar.

Bollebygds kommuns friskvårdssatsning är unik i sin form och enligt Peter Rosholm för Socialdemokraterna så finns det ingen annan kommun i Sverige som tagit ett sådant stort steg när det gäller friskvård hos anställda. Vilken effekt som friskvårdssatsningen kommer att ge vet man först efter fem månaders perioden är slut och då kommer även en utvärdering att ske. Vad var bra och vad som var mindre bra? Mår personalen bättre och har sjukfrånvaron minskat. Visar den sig vara effektiv kan kommunen tänka sig att ta ett beslut om att fortsätta och kanske då fler kommuner följer Bollebygds exempel och satsar mer pengar på friskvård till sin personal. Något som med all säkerhet kommer ge en gladare personal som känner att arbetsgivaren bryr sig om dem.

Comments are closed.