Det blir inget nyval i mars 2015

Tidigare förra året utlystes ett nyval, då partiblocken inte kunde få någon rätsida på sina olika politiska värderingar. Detta har nu skett genom ett blocköverskridande samarbete. De olika politiska blocken gjorde i slutet av december en överenskommelse, som ledde till att det svenska nyvalet kunde avbokas. Nyvalet var satt till mars 2015, men kommer nu inte att bli av då en unik överenskommelse mellan de olika maktfaktorerna i svensk politik gått i hamn.

Det verkar nu som vi helt plötsligt har fått professionella ledare, inom svensk politik. De har helt enkelt lärt sig att anlägga en brygga, och samtidigt också lärt sig att överbrygga de olika uppfattningar som alltid har gjort ett samarbete mellan de olika partiblocken omöjlig. Hur det kommer att gå får dock den kvarvarande regeringsperioden visa. Det finns ju idag lite problem att ta tag i. Bland annat så har vi en arbetslöshet som ska dras ned, och sedan så har vi ett kraftigt kronfall som beror på urusel inflation. Det borde ju vara lite att ta tag i.

Kanske kan detta ena de svenska maktfaktorerna, så att de äntligen inser vikten av att lösa förestående problem istället för att gnälla så mycket som möjligt på varandra för att eventuellt vinna nästan regeringsval. Har de det, så kommer de ju att ha alla förutsättningar att denna gång lyckas använda en regeringsperiod till att jobba med de viktiga frågorna istället.

Det är i alla fall en helt unik situation inom svensk politik. Något som aldrig tidigare inträffat. Här har sex olika partier enats i ett handslag. Helt otroligt.

Detta gäller överenskommelsen som ska rädda svensk politik

En statsministerkandidat som får störst förtroende ska släppas fram. Det ska vara möjligt att som minoritetsregering att få igenom sin budget. Inga utbrytningar ur en bestämd budget ska vara möjliga, samt att överenskommelsen innefattar tre områden inom politiken där utrymme för samarbete och samtal ska vara på programmet.

Comments are closed.