Andra aktiviteter i och runt om Bollebygd

Om de klassiska turistmålen i Göteborg inte räcker till så har vi kompletterat med en lista på lite andra aktiviteter som man kan göra i och runt om Göteborg.

Åbytravet

Strax söder om Göteborg ligger Åby. Det är en av Sveriges största travbanor för ca: 260 000 personer. Där körs bland annat Olympiatravet, Åby Stora Pris och SM. Åby har även ett travgymnasium där man fostrar nästa generations travkuskar och tränare. Så gillar du att spela om pengar och gambla lite så är Åbytravet en plats för dig. På sommaren är det fullt med evenemang och lopp på Åby, det passar bäst då att boka in ett besök. Banan ligger bara en mil från Göteborg så det går bra att åka kollektivt om man inte vill ta bilen. Endast 9 minuters resväg.

Ostindiefararen

Ostindiefararen Götheborg är världens allra största seglande träskepp, och den ligger i hamnen och tar regelbundet ut människor på turer. Varje heltimme mellan 12-17 på tisdag, onsdag, torsdag och söndag så kan man åka med båten. Detta gäller mellan den 17 juni till 17 augusti. Det är en replika av en riktig Ostindiefarare från 1700-talet som seglade från Kina till Göteborg, men den sjönk precis utanför inloppet till Göteborg. Svenska Ostindiska Companiet (SOIC) var företaget bakom båten som hade börjat exportera och importera varor till Kina på 1700-talet. Det var dåtidens mest lönsamma företag.

Den fick stor uppmärksamhet när skeppet skulle segla den gamla rutten igen som originalet gjorde för flera hundra år sedan. Ingen trodde att replikan skulle lyckas med denna bedrift, men det gjorde den. Man lämnade den svenska hamnen i Göteborg 2005 och seglade mot Kina. I juni 2007, 615 dagar senare nådde man Kina efter att ha besökt 15 städer och 5 kontinenter. Under resan fick man ta emot totalt 300 000 besök vid besöken i hamnarna världen över.

Hyr cykel

Göteborg är en väldigt cykelvänlig stad där man har över 40 mil cykelväg att transportera sig på. Ta cykeln till Slottsskogen, Botaniska trädgården, Saltholmen, Lilleby och Askim. Det finns hyrcyklar lite överallt i Göteborg. Det bästa är att det går lätt och smidigt att ta sig fram i trafiken. Ska ni bege er långt men ändå vill ni inte gå hela vägen, ja då är cykeln ett smart alternativ. På vissa ställen kan man hyra en cykel på ett ställe och lämna tillbaka den på destinationen. Dessa cykeluthyrningar heter ”Styr & Ställ”. Du lånar en cykel på någon av de 60 hållplatser som finns utplacerade runt om i staden. Det bästa av allt, den första halvtimmen är alltid gratis när du lånar en cykel från Styr & Ställ. Det börjar kosta efter en timme, då får du betala 10 kr, efter en halvtimme till så kostar det 20 kr. Du kan låna en cykel hur många gånger som helst, den första halvtimmen är alltid gratis ändå. Mycket smart om man bara ska använda den en kort bit. Inne i storstaden är avstånden inte så långa heller så då räcker det med en halvtimme.